När det kommer till Arons teckningar har jag varit ganska sträng med vad jag sparar. Här hemma tar han oftast en tuschpenna, drar några snabba streck, byter papper, några streck till, byter papper... De brukar jag oftast inte behålla - om han inte gör någon alldeles särskilt som när han ritade en klockren ekorre eller lyckades göra en Pippi Långstrump-huvudfoting. Då läggs de så klart i spara-högen.
På förskolan är de så himla kreativa med barnen och sätter upp små stafflin och ritar av amaryllisar och blåbärsris eller testar att måla i guldfärg med tvättsvampar eller blandar sju olika tekniker. Jag ÄLSKAR det. När Arons alster kommer hem i slutet av terminen sparar jag i princip allt och blir helt tårögd bara av att titta på dem. Där kan han sitta och tova ull i timmar, eller blanda silkespapper med vatten så att vattnet blir färgat, eller göra en lerplatta och sätta fast kottar som han plockat. Underbart!
Det hade i alla fall blivit en liten hög i garderoben med hans skapelser, och det blir ju inte att man tar fram och tittar på dem efter den där första genomgången av högen från förskolan. Men så såg jag instruktionsfilmen Journal of Family Life på Creativebug och fast den inte handlar om hur man tar hand om barnens teckningar så kom jag på en idé - att samla Arons teckningar och målningar i en bok.
Håll i er nu, för nu blir det många bilder. Det hela är dock väldigt enkelt - jag gick till en loppis och köpte en ganska tunn, men hög bok. Tillräckligt stor för att ett A3-papper skulle få plats på ett uppslag.
Jag började med att ta bort skyddsomslaget.
Så här fin var själva boken:
Sedan rev jag försiktigt ut sidor, så att boken inte skulle bli så tjock när jag limmade in bilder i den. Jag tittade efter hur sidorna var vikta mot bokens rygg och rev ut hela sektioner (vad heter såna där sektioner som boksidorna är indelade i? Jag kan inte komma på det, jag blir galen!) så att det inte skulle bli några lösa blad.
Så här mycket blev kvar:
Därefter var det bara att sätta igång och klippa och klistra. Jag använde limstift, papperstejp och kuvert (för att göra en liten ficka där man kan stoppa ner kort och sånt som man inte vill klistra fast - idén kom från videon jag länkade till ovan).
Till sist behövde jag ju en titel till omslaget. Jag kom inte på något bra sätt att täcka över texten på bokens rygg, så jag tog fram skyddsomslaget igen, vände det ut och in, och stämplade "Arons konst" på ryggen och på framsidan. Det funkade ju bra det med!